Чи варто звертатись до дизайнера по інтер'єру

Саме власники квартир в новобудовах, а також приватних будинків з претензією на «елітність», найбільш часто звертаються до послуг дизайнерів - представників цієї модної на сьогодні професії. Адже інтер'єр будинку або квартири - це візитна картка господарів житла, яка багато що може про них розповісти.



Не випадково багато городян прагнуть скористатися послугами професіоналів, ніж вирішувати цю задачу самостійно. А попит, як відомо, народжує пропозицію. В даний час на цьому ринку працює багато фірм і фахівців- «одинаків». Які ідеї пропонують сьогодні дизайнери для створення комфорту в будинку? Яким стилям інтер'єру віддають перевагу? І нарешті, скільки коштують послуги дизайнера і від чого залежить ця ціна?

Після деякого застою, пов'язаного з кризою, ринок дизайнерських послуг сьогодні продовжує розвиток, хоча і досить повільно. Столичні дизайнери більше займаються інтер'єрами житлових приміщень, тоді як в областях частіше роблять ставку на комерційні організації - ресторани, кафе-бари, клуби і салони краси.

- На сьогоднішній день замовники досить добре орієнтуються в стилях і напрямках, так як в Інтернеті зараз багато інформації по даній темі. І сьогодні на цьому ринку успішно працює дуже багато фірм і самостійних фахівців. Дизайнерів багато, і кожен по-своєму гарний і індивідуальний. Одні компанії надають послуги з розробки дизайну, інші займаються інтер'єром квартири або будинку від створення ескізного проекту до реалізації його в даному приміщенні. Тобто роблять ремонт «під ключ».

Дизайнери- «одинаки», серед яких чимало відомих художників і архітекторів, виводять дизайн інтер'єрів в окреме, дуже прибуткове русло своєї діяльності. Адже мати інтер'єр з брендовим ім'ям престижно, а імідж, як відомо, коштує грошей.

Самостійно працюючого дизайнера, архітектора або художника-декоратора можна найняти просто для консультації на предмет майбутнього ремонту або перепланування. А в подальшому, при бажанні, укласти з ним договір про створення дизайн-проекту і здійснення авторського нагляду.

А чи потрібен дизайнер?


Відповідь на це питання дає директор туристичної фірми «Absolute» Ольга Бондарева:

- Спочатку я робила кілька ремонтів в квартирі і в офісі своїми силами. Це забирало у мене час, доводилося багато переробляти, і все одно результат був не той, на який я розраховувала. До того ж залишалися зайвими досить дорогі будматеріали, які нікуди вже не можна було застосувати, але вони були куплені на вимогу будівельників. Тому, коли постало питання про черговий ремонт, я вирішила найняти досить відомого у вузьких колах дизайнера. Перш ніж розробляти дизайн-проект, ми багато спілкувалися. У мене не було цілісного уявлення про те, якою я хочу бачити свою квартиру. Можу сказати, що дизайнер повинен бути ще і частково хорошим психологом, який вміє розгадати людину і зрозуміти, який стиль їй підійде. В результаті всі кімнати в моїй квартирі виконані в різних стилях, але об'єднує їх загальний романтичний настрій.

Також, вважає Ольга, в наявності фінансова економія.

- Якщо, наприклад, купуєш дорогі шпалери по двісті євро за рулон, то необов'язково обклеювати ними всю кімнату, можна за планом дизайн-проекту купити всього два рулони і обклеїти ними тільки одну стіну, і композиційно з іншими будматеріалами виглядати це буде чудово. Виходить оригінально, зі смаком, але придумати самому щось подібне нереально. Деякі предмети декору нам було зручно підбирати в процесі ремонту, а якщо якусь первісну ідею не виходило втілити, вносили корективи без шкоди для загальної картини. В результаті все вийшло, а я роблю висновки, спираючись на досвід минулих ремонтів, які доводилося організовувати самостійно, що заощадила свій час і гроші, не дивлячись на оплату роботи дизайнера, - підводить підсумок Ольга Бондарева.


Важливо: перепланування!


Проект перепланування замовник оплачує окремо. Однак якщо господарі квартири хочуть зробити перепланування, до початку роботи з дизайнерами потрібно підготувати окремий проект - проект перепланування. Треба відзначити, що проект перепланування оплачується власником квартири окремо, тобто його вартість не входить в суму дизайн-проекту.

Як правило, дизайнер, що спеціалізується тільки на дизайні інтер'єрів, або художник-декоратор проводити перепланування не мають права.

Ще один важливий момент: проект перепланування можна доручити тільки професіоналові. Ця робота вимагає від фахівця, найчастіше архітектора, не тільки певних навичок, а й ліцензії на відповідний вид діяльності.

Якщо перепланування зачіпає несучі стіни, наприклад, ви хочете зробити в них арку або частково зруйнувати, тоді ще до створення проекту перепланування вам потрібно звернутися до відділу архітектури. Тут вам видадуть архітектурно-планувальне завдання (АПЗ), яке буде підготовлено на підставі технічного паспорта та інших відповідних документів.

Якщо проект перепланування розроблений і відповідні дозволи отримані, можна приступати до дизайн-проекту інтер'єру.

Не все відразу


Все починається зі створення ескізного проекту, який в подробицях описує бачення. Ескізний проект включає:


  • План перегородок до реконструкції.
  • План перегородок після реконструкції (функціональне зонування), кілька варіантів.
  • План розміщення сантехнічного устаткування.
  • План відкривання дверей. Дизайн дверних ручок.
  • План підлоги.
  • План «теплої підлоги».
  • План розстановки кондиціонерів.
  • План розміщення меблів.
  • План розстановки розеток.
  • План розстановки вимикачів.
  • План стелі.
  • План розстановки світильників.
  • План декоративного підсвічування.
  • План перетину стелі.
  • Перетини, деталі.
  • Картинки, видові перспективи,
  • Підрахунок матеріалів (шпалери, галтелі, молдинги, паркет, плитка).
Першочергово розробляється функціональне зонування всієї площі - розташування кімнат, меблів, тобто де що буде перебувати.

Наступний крок створення дизайн-проекту - стилізація.

Забарвлення і фактура стін, підлоги, стелі, освітлення, текстиль - все це повинно скластися в загальну картину. Ми повинні чітко позначити систему, аж до розміщення розеток, вимикачів, радіаторів опалення. Надалі будівельники повинні працювати строго за схемами і не задавати зайвих питань. Так, в проект входять плани стель з освітленням, план підлоги, стін і з точними розмірами. Якщо ми, наприклад, центруємо стіну, плануючи розміщувати на ній картини, то вже на цьому етапі роботи знаємо, як ці картини будуть розвішані - по центру або асиметрично. Потім починаємо наповнювати інтер'єр деталями, розставляти акценти.

Замовник стверджує дизайн-проект з дизайнером, оплачує роботу і отримує його на руки в готовому вигляді. Як правило, він включає маркувальні плани, плани освітлення, тривимірне моделювання - кілька картинок на кожне приміщення, розгортку по стінах і зведену відомість, що містить розрахунки за матеріалами.

На цьому етапі співпраця дизайнера з клієнтом може закінчитися. Замовник може самостійно закупити будівельні матеріали і найняти бригаду робітників, здатних втілити креативні ідеї в життя. А може домовитися з дизайнером про здійснення авторського нагляду.


Авторський нагляд - це присутність архітектора-дизайнера на будмайданчику, зустрічі з будівельниками, контроль, закуп будівельних матеріалів. Архітектор може вчасно виправити помилки і недоліки будівельників, які, природно, будуть мати місце. Без них не обходиться жоден ремонт. У працюючих архітекторів, дизайнерів є бригади, з якими вони співпрацюють і можуть порекомендувати клієнту. Але дизайнер може піти на контакт з будь-якими будівельниками, якщо клієнт найняв їх самостійно.

Перебування архітектора-дизайнера на будівництві не примха. Крім контролю роботи будівельників, дизайнер може здійснювати підбір матеріалів. Якщо замовник може собі це дозволити, матеріали привозяться з-за кордону.

- Ми якось їздили з замовником в Китай, - згадує Юрій Герман. - Підбір матеріалів без авторського нагляду не живе - я купив матеріали, і хто ж крім мене з ними розбереться. А ось авторський нагляд без підбору матеріалів цілком може здійснюватися.

Ольга Бондарева вважає, що без авторського нагляду немає сенсу замовляти дизайн-проект.

- Швидше за все, навіть якщо у тебе працюють висококваліфіковані будівельники, у них не вийде втілити в життя все задумане дизайнером, - каже вона. - У процесі роботи щось обов'язково зажадає коригування, і розібратися з цим може тільки автор проекту. До того ж проблеми з робочими виникають в процесі ремонту досить часто, деякі спірні моменти непрофесіоналові, яким є замовник, відстояти складно. Будівельники не люблять дизайнерів - вони не дозволяють їм робити роботу неякісно. Це плюс роботи дизайнера.

Оплачується авторський нагляд на договірній основі. У період ремонтно-будівельних робіт, який може тривати від місяця до півроку-року, дизайнер або отримує помісячний оклад, або конкретну суму частинами.

Багато фірм, як говорилося раніше, виконують роботи «від ідеї -« під ключ ». Поряд з дизайном інтер'єру і ландшафтним дизайном передбачені такі послуги:


  • декорування приміщень (допомога у виборі меблів, сантехніки, предметів декору, освітлення, текстилю, аксесуарів і т.д.);
  • художнє декорування (розпис стін, вітражів, вироби ручної роботи);
  • колаж (планувальне і стилістичне рішення з розміщенням меблів і обладнання);
  • ремонтно-будівельні та оздоблювальні роботи;
  • художній розпис стін.

Ціна питання


Вартість дизайн-проекту залежить від багатьох факторів, в першу чергу від того, включений в неї авторський нагляд чи ні.

Розцінки існують різні, а також є таке поняття, як індивідуальний підхід до кожного замовника. Ціна в першу чергу залежить від квадратури, обсягу об'єкта, а також від того, який стиль вибере сам господар. Дизайнер орієнтується по ситуації, що потрібно замовнику - інтер'єр «просто, але зі смаком» або «дорого і багато». Як правило, дизайн меншого приміщення обходиться клієнтові трохи дорожче в розрахунку на квадратний метр. І навпаки, компанія, швидше за все, запропонує знижку, якщо буде мати справу з приміщенням площею понад сто квадратів.

Послуги незалежних дизайнерів в середньому коштуватимуть від 5 до 50 доларів за квадратний метр.

Зрозуміло, що імениті архітектори і дизайнери, як правило, працюють індивідуально за ліцензією і на договірній основі, і розцінки у них можуть бути зовсім іншими.

Є ще студенти, які навчаються на архітектора і дизайнера. Як правило, ці молоді хлопці потребують практики і можуть створити дизайн-проект простих приміщень за набагато меншу суму. Звичайно, відсутність досвіду компенсувати не можна, і за серйозну роботу студенти частіше за все не беруться, але дати поради по колірній гамі, фактурами будматеріалів, грамотному застосуванню текстилю можуть цілком.
Репост в Google Plus

Опубліковано Reliz

    Blogger Коментарі
    Facebook Коментарі

0 комент.:

Дописати коментар