Дверна фурнітура: види. Поради щодо вибору

Деякі люди при виборі дверей відносяться до дверної фурнітури як до чогось менш значимого, другорядного. Однак це не зовсім вірно, адже без ручки, замка і петель повноцінно користуватися дверима буде неможливо.

Фурнітура - узагальнене поняття, що об'єднує складові компоненти, незамінні при виготовленні безлічі предметів (меблів, вікон, галантереї та ін.). Дверна фурнітура - аксесуари, що доповнюють конструкцію, покращують зовнішній вигляд і функціональні можливості дверного полотна.

Як вибрати дверну фурнітуру?

Не секрет, що дверна фурнітура здатна змінити зовнішній вигляд дверей до невпізнання. При виборі необхідно враховувати загальний дизайн інтер'єру, особливості отвору, розміри і матеріал, з якого виконана конструкція.

Крім того, дверна фурнітура повинна відповідати наступним вимогам:


  • забезпечувати функціональність і міцність дверей;
  • бути зручною у використанні;
  • володіти стійкістю до механічних пошкоджень і утворенню корозії;
  • гармоніювати з навколишнім оточенням.

Не варто також забувати про те, що фурнітура повинна не тільки естетично виглядати, але і плавно працювати. Це дозволить збільшити термін експлуатації в декілька разів. Силові елементи повинні бути виготовлені з металу (нержавіюча сталь, латунь, алюміній), в якісній фурнітурі пластик використовується виключно для декорування і ніяких навантажень не несе. Для більшої надійності деталі покриваються хромом або цинком.

Дверна фурнітура: види

Конструктивні елементи можуть бути як основними (ручка, замок, петлі) так і додатковими (вічко, ланцюжок, демпфер, стопор і ін.). Розглянемо їх більш детально.

Вічко - пристрій, що дозволяє оглядати простір за дверима, не відкриваючи її. В умовах повного освітлення дверне вічко здатне гарантувати прекрасну видимість на відстані 1,5-5 метрів.
Пристрій дверного вічка:

  • окуляр;
  • об'єктив;
  • фіксатор;
  • гайки (внутрішня і зовнішня).

Основний параметр, від якого залежать функціональні можливості, - товщина дверного полотна. Відповідно до цього вічка поділяються на:

  • стандартні (для дверей товщиною 30-50 мм);
  • подовжені (для дверей товщиною 55-100 мм);
  • наддовгі (для дверей товщиною понад 100 мм).

Однак на цьому класифікація не закінчується. Отже, різновиди дверних вічок.

- класичне вічко. Характеризується невисокою вартістю і маленьким кутом огляду, що створює при використанні значні незручності;
- перископи - окуляр і об'єктив розташовуються на різній висоті. Світлопередача відбувається завдяки дзеркалам, вмонтованим всередину корпусу. Перископи - куленепробивні, а значить, здатні забезпечити високий ступінь захисту спостерігача;
- панорамні. В даному випадку об'єктив розділений на праву і ліву лінзи, які приймають потік світла по горизонталі з більш широкого кута і створюють ефект панорамного зображення;
- потаємні. Об'єктив таких вічок (схожий на капелюшок цвяха) з зовнішньої сторони виявити його не вийде, тому що він монтується не на стулку, а на торець дверного отвору. Окуляр же знаходиться на стіні. Свого часу така складна конструкція була розроблена для спецслужб.

Дверний дотягувач - гідравлічне або механічне пристосування, що закриває двері автоматично і дозволяє тим самим уникнути передчасного зносу петель. Пристрій, що забезпечує надійне закривання дверей, найчастіше встановлюється на евакуаційних і протипожежних дверях. Залежно від техніки установки дотягувачі можуть бути верхніми, підлоговими і прихованими (рамними). За способом переміщення обертового моменту вони діляться на:

  • дотягувачі з важелевою (ножничною, колінною) передачею;
  • дотягувачі зі слайдовою (ковзною) передачею.

Вибираючи дотягувач, необхідно звернути увагу на ширину і вагу дверей. Важкі широкі двері слід оснащувати більш потужним дотягувачем або навіть двома. Важливо враховувати і температурний режим, при якому пристрій буде функціонувати. Так для вуличних дверей оптимальні термостабільні моделі дотягувача, здатні працювати при температурі від -35 ° до + 70 ° С.

Дверна коробка - нерухома частина дверного полотна, до якої за допомогою петель кріпляться стулки. Може виготовлятися з деревини, МДФ, ДСП і їх комбінацій. Найпопулярніші форми - Кругла і прямокутна. На даний момент на будівельному ринку представлені 3 різновиди дверних коробок:

  1. гнуто-зварні;
  2. профільні;
  3. кутникові.

Вибір буде залежати від типу і розмірів отвору, особливостей конструкції і призначення дверей.

Дверний профіль - комплект бічних панелей і рейкових направляючих. Відрізняється від віконного великим розміром перетину. Небувалий успіх конструкції визначається простотою монтажу і універсальністю використання.

Замок - пристрій, який унеможливлює відкривання дверей без ключа або заданої комбінації цифр. Складається з 2-х частин: виконавчої (ригель) і секретної (циліндр). Класифікація сучасних замків - обширна. За способом установки вони діляться на:

- врізні. Найбільш затребуваний варіант. Монтуються всередину дверного полотна, не змінюючи його зовнішнього вигляду, і дозволяють надійно зафіксувати зовні ручку. Встановлювати такий замок на тонкі двері без додаткового захисту (броненакладки) не рекомендується;
- накладні. Встановлюються (накладаються) на двері зсередини;
- навісні. Навішуються на двері за допомогою вушок. Запірний компонент має форму півкільця. Блокування відбувається після того, як дуга замку вставляється в вушка.



За типом відкривання замки можуть бути:

- сувальдними. Мабуть, найдавніший різновид замикаючих пристроїв і, до речі, найнадійніший. Рухи ригелів блокують спеціальні пластини - сувальди. Ступінь секретності залежить не тільки від якості сувальд, але і від їх кількості;
- циліндровими. З'явилися в XX столітті і вже встигли завоювати заслужену повагу. Надійність такого замка полягає в циліндровому механізмі, але для підвищення секретності нерідко використовуються магніти, штифти, гравітаційні пластини. Відмінна особливість циліндрових замків - маленькі, плоскі ключі. Не кожен знає, що чим більше зазубрин у ключа, тим вище секретність замку. Примітно також і те, що при виході замку з ладу, заміну може призвести навіть людина без спеціальної підготовки;
- кодові або замки спеціального призначення. Можна назвати службовими, тому що сфера їх застосування досить обмежена. Кодові замки встановлюються в під'їздах, ними забезпечуються сейфи та портфелі.

Міжкімнатні замки стоять трохи особняком. Незважаючи на те, що навантаження в порівнянні з вхідними дверима значно нижче, замки для міжкімнатних дверей також повинні бути безвідмовними і надійними. Розглянемо найпопулярніші варіанти:

- замок-засувка - являє собою найпростішу конструкцію, що складається з язичка і циліндра. До переваг варто віднести простоту установки, прийнятну вартість і можливість монтажу на двері, які не потребують жорсткої фіксації (на кухні, у вітальні, в прохідній кімнаті);
- замок з фіксатором - це плоский, широкий механізм, обладнаний ручкою і отворами під фіксатор. Найчастіше встановлюється в приміщення, що закриваються зсередини (туалет, ванна кімната та ін.);
- замок з личинкою під ключ зовні схожий на замок з фіксатором, але отвір під фіксатор замінює личинка. Такий замок монтується на двері, що володіють можливістю відкривання з допомогою ключа і вимагають фіксації як зсередини, так і зовні;
магнітний замок оснащений не традиційним язичком, а магнітом. Даний вид замку з'явився не так давно, але завдяки безшумній роботі користується у споживачів великим успіхом.

Засувки (шпінгалети) - гідна альтернатива замкам з ключем. Це найпростіший спосіб тримати двері закритими, не замикаючи їх. Як правило, монтуються на внутрішніх міжкімнатних дверях. По виду шпінгалети бувають:


  • роликовими. Складаються з ролика, що закріплюється в пазах за допомогою пружини;
  • фалевими. Оснащені косокутним язичком, який фіксується за допомогою поворотної пружини. Двері відчиняються після натискання на ручку;
  • магнітними. Являють собою конструкцію, яка при закриванні втягується у відповідь

Дверні механізми - можуть виступати як в якості заміни традиційних замків (шпінгалети), так і в ролі головного замикаючого пристрою (сувальдні, циліндрові, кодові замки).

Петлі - вироби, що прикріплюються до дверної коробки і забезпечують відкривання і закривання дверей. За способом установки можуть бути:

- ввертними. Складаються з двох циліндрів з невеликими шурупами з боків. При монтажі один шуруп вгвинчують в дверну коробку, а інший - безпосередньо в двері. Після чого циліндри насаджуються один на інший. Рекомендовані для дверей масою 20-50 кг;
- навісними (накладними). Виглядають як пластини з бічними отворами. При установці одна пластина кріпиться до дверної коробки, інша - до полотна;
- врізними. Розміщуються в спеціальних виїмках всередині полотна і дверної коробки;
- прихованими. При закритих дверях вони залишаються невидимими;
- барними (петлі «метро»). Дозволяють відкривати двері не тільки всередину, але і назовні;
- комбінованими.

Дверні ручки - аксесуар для ручного відкривання дверей і одна з головних деталей дверної фурнітури. Основна функція дверних ручок полягає в управлінні дверима і замком. За функціоналом поділяються на:

- фальові або рухливі. Пов'язані з замком або з фалевою засувкою. Можуть бути нажимними і поворотними;
- стаціонарні. Найчастіше нерухомі і не пов'язані ні з замком, ні з ригелем.

Існують і інші різновиди:

- ручка-фаль (використовується для міжкімнатних та вхідних дверей);
- ручка-скоба (годиться тільки для дверей з замковим механізмом без засувки);
- поворотна ручка-кнопка (призначена як для вхідних, так і для міжкімнатних дверей);
- глуха ручка-кнопка (оптимальна для міжкімнатних дверей).

За способом установки дверні ручки класифікуються на:


  • врізні, що вимагають вирізу в полотні дверей;
  • накладні, що фіксуються до дверної поверхні.

Дверні накладки - прекрасна можливість модернізувати або відреставрувати дверну конструкцію. Вони допомагають відновити зовнішній вигляд дверей і створити оригінальний дизайн. Накладки можуть бути дерев'яними, шпонованими, плівковими, пластиковими. Особливою популярністю користуються ламіновані і пофарбовані зразки. Накладки покликані збільшити звуко- і теплоізоляційні характеристики двері, а також термін експлуатації. При необхідності можна комбінувати матеріали і наносити на поверхню візерунки.

Лиштва - профільна планка для оформлення дверного отвору і приховування зазорів між стіною і коробкою. За формою може бути плоскою, округленою, фігурною, телескопічною. Виготовляється найчастіше з МДФ, пластика, натурального дерева, металу (алюмінію, сталі). Для підвищення зносостійкості поверхня забарвлюється фарбою або лаком, обклеюється ламінованою плівкою. Що стосується монтажу, то лиштви прикріплюються за допомогою шурупів, спеціальних засувок, рідких або звичайних цвяхів.

Ланцюжок - своєрідне захисне пристосування, що дозволяє відкривати двері на невелику, безпечну відстань.

Як бачите асортимент дверної фурнітури - величезний. При бажанні можна доповнити дизайн стопором, що не дозволяє дверям розчинятися повністю, і різного роду табличками і номерами. Якщо ж говорити про виробників, то найкращим чином себе зарекомендувала продукція італійських (Armadillo), турецьких (Siba) і японських (Ryobi) брендів.
Репост в Google Plus

Опубліковано Reliz

    Blogger Коментарі
    Facebook Коментарі

0 комент.:

Дописати коментар